Бертани

 

                Винарна Бертани е основана през 1857 г. от братята Джован Батиста и Гаетано Бертани, в Куинто ди Валпантена, северно от Верона. Гаетано Бертани е бил експерт в изкуството на винопроизводството и до днес той се счита за водещ експерт в лозарството. Началото на дейността на избата Бертани съвпада с духа на иновациите, които са накарали братята да използват най-новите техники на производство, както в лозето, така и в избата, и да ги прилагат във всички имения във Валпантена и Соаве уважавайки територията и земеделските традиции на района.

                Високо ниво на професионализъм, бизнес проницателност и използването на иновации са чертите, които правят така, че двамата братя да се откроят още от самото начало в сектора на винарството във Верона. Бертани е една от първите компании в Италия, които разбира стойността на бутилираното вино и затова прави огромни инвестиции за бутилиране и износ на италианското качество  по целия свят.Така те  прекосяват Атлантическия океан и стават популярни в много градове на САЩ до края на 19-ти век.

                Постояннството на изба Бертани в лозарството и винопроизвоството предизвиква Академията за селско стопаство и търговия във Верона да я номинира за ферма за подражание през 1870 г. Признание за високото качество на вината на Бертани е и  присъствието на Соаве през 1937 г. в менюто за коронацията на крал Джордж VI в Англия. 

                В средата на 20-ти век, когато купуват Tenuta Novare, във Valpolicella Classica, Бертани пуска в действие полувековното проучване за производство на „Виното“- Амароне, емблематичното вино от този район, като първата реколта е от 1958 година.

В днешни дни с повече от 200 хектара лозя и две исторически изби – в Грецана (където днес е седалището) и Тенута Новаре в Арбизано ди Неграр, БЕРТАНИ са икона на италианското вино производство известни в цял свят.

Виньети Заната

                       

            Виньети Заната е млада компания, основана през 2003г. следствие от комбинацията на две парчета земя, едната в Сардиния, а другата във Венето. Региони, добре познати с тяхната традиция  в производството на вино.

            През 1975 младия енолог от Тревизо  Бруно Заната започнва своята кариера в  района на Галура и придобива задълбочени познания за местността и за сардинската почва.    В течение на тридесет години страст към виното Бруно Заната открва заедно със сина си и дъщеря си, какво означава истинско семейно предприятие. 

            През 2003 г. семейството купува 20 декара земя в хълмистия район на Сардиния, около 300 метра над морското равнище и засаждат два вида лозя - Верментино и Канонау.Няколко години по-късно, през 2005 г. решават да се разширят като инвестират в надморски терен от 100 акра, разположен в центъра на район Галура (Северна Сардиния). Търпение, отдаденост и любов през годините превръща това парче земя в плодородна земя за производство на техните Vermentino di Gallura DOCG и Cannonau di Sardegna DOC.

            Мечтата на Бруно става реалност, когато през 2008 г. завършва изграждането на винарната. Ежедневното обвързване във връзка с дългогодишен опит и професионализъм са само няколко характеристики на този упорит семеен бизнес. Vigneti Zanatta доказва, че обединението на две уж далечни земи може да доведе до върхови постижения.

            Сардиния и Венето, две земи потопени в традиция и култура, обединяват това, което могат да предложат като земи, а резултата е уникални вина от винарска изба наречена Виньети Заната.

Кантина Терлано

 

Създадена като кооператив с около 100 члена изба ТЕРЛАНО днес разполага с над 150 хектара масиви и произвежда едни от най-добрите регионални вина –  около 1 200 000 бутилки годишно.Това дръзко начало се оказва успешно и до днес, носейки международна слава на това малко Южно Тиролско село в регион Алто Адидже.Основаването на „Кантина Терлано“  през 1893 г.  е станало във време, когато селското стопанство е било основа на регионалната икономика.Освен на няколко иновативни лозари, обаче, винопроиводството е било изостанало под влиянието на някои от големите земевладелци. Точно тези лозари са хората, които се оглеждали за нови идеи в района на Рейн и  донесли сортове грозде от Германия и Франция до Южен Тирол.Наемодателите също са били доминиращ фактор за производството на виното в района. За да  освободят себе си от влиянието им , 24-ма винопроизводители от Терлано решили да обединят сили и основали „Кантина Терлано“.   В Южен Тирол в края на 19-ти век червените вина са били по-често срещани (съотношението на червено вино към бяло е било 80:20). През 1893 г. Терлан е бил добре известен като район на бялото вино. С течение на времето този фокус върху белите вина се е запазил и днес съотношението бяло -  червено вино е 70:30.Техните вина се предлагат на пазара в две различни качествени линии: селектирана и традиционна линия. При белите вина всяка година се предлага на ценителите и т.н. „годишна рядкост” която идва на пазара едва след като е прекарала най-малко десет години на съзряване в избата. Това я прави чудесен символ на фокуса им върху дълголетието.

Биджи

 

                Още от древността Орвието е служило за празненства, особено в Рим, където е било в изобилие в домовете на прелати и по време на банкети провеждани от ватиканското благородство.

                Дългата история, изтъкана от прекрасни анекдоти, като тази на Пинтуричино, който през 1496 г. подписва договор за стенопис на параклиса Санта Мария Маджоре и поисква да бъде снабден с “vin d’Orvieto quantum libuerit” – „толкова вино Орвието, колкото може да изпие“ – докато работи над него.

                Във времената историята на Орвието, от друга страна, е тясно сързана със създаването на винарна Casa Vinicola Luigi Bigi през 1880 година в един от най-малките региони – Умбрия, известен като “зеленото сърце на Италия“, на кръстопътя между Севера и Юга. Избата и масивите от 3 000 хектара са в близост до град Орвието – така се казва и виното, което е известно навсякъде по света. Орвието DOC заема 75% от цялата продукция на регион Умбрия – годишно се произвеждат 20 милиона бутилки, като 1/5 от тях са на Биджи. Виното се произвежда в два варианта – сухо и полусухо и е добре познато в Германия, Англия, САЩ, Швеция, Канада и Япония. Основните сортове, които се винифицират са: Требиано, Грeкето и Вердело от белите и Сан Джовезе, Мерло и Пино Неро от червените.

Ка Бианка

 

Ка Бианка се намира в сърцето на нежните хълмове на Алто Монферато, “на една крачка“ от планината Пиемонте, на която е кръстен региона – eдин от най-известните и уважавани региони в италианската история на винопроизводството и в целия винен свят. Тук се произвеждат 7 от 28-те италиански DOCG вина, които са познати почти навсякъде – Барбера, Бароло и Барбареско от червените, Гави от белите и Москат от Асти от десертните вина. Създадена през 50-те години на 20-ти век, избата е заобиколена в кръг от 40 хектара лозови масиви, като се отглеждат сортовете Кортезе (от който се прави Гави), Барбера, Москато, Долчето и Небиоло (от който се прави известното Бароло). 72% от вината на Ка Бианка се изнасят за международния пазар.

Кастело Моначи

                През 15 - ти век започва историята на Кастело Моначи както е съобщено в документ за имотния регистър на Salice Salentino. Замъкът получава името си от монасите от Василиян, които го използвали като място за поклонение, медитация и предоставяне на убежище на тези, които се нуждаят от него. След  монасите, благородническите семейства са го избрали за своя собствена резиденция: от Мартино през Пари Гранигер до Провансано ди Угенто, чийто последен наследник, госпожа Мемо, е собственик на сегашния замък.

                 Тук, сред вековни маслинови дървета и древните лозя,  белият камък на Кастело Моначи се издига от кафявата почва, с големите си кули покрити с бръшлян, зелените градини и палми.Място от миналото, което е домакин на бъдещeто  щастие,  дете, което изживява  първото си причастие, на приятелите които се забавляват, на компания която споделя и определя своите цели или нови проекти. Или бъдещето в обетите на младите двойки в най-красивия ден от живота им.

Регион Пулия се намира  “на тока на ботуша“, където се срещат много слънце и ветрове от две морета – Адреатическо и Йонийско. Избата е кръстена на старинния замък, който се вижда в далечината. Със своите 150 хектара масиви, Кастело Моначи днес интерпретира старите идеи по модерен начин и с нов имидж, което се доказва от вкуса и хармонията на техните вина. Изборът на грозде от сортовете Негроамаро, Примитиво и Малвазия Нера е комбинация от еноложка внимателна селекция и традиция.